vrijdag 17 januari 2020

De harde knal

Bij de andere smid Tolner in Zeijen werden paardenhoeven bekapt en van hoefijzers voorzien. De zware werkpaarden die zich niet graag lieten beslaan kwamen in een soort stalen box te staan waar ze aan alle kanten vastgezet konden worden.

Opa Tolner werkte daar ook nog mee in de werkplaats. Op een dag kwam daar “kleine Piet” Schoon uit Zeijerveld met een lekkende dieseltank van een tractor. Hij wilde graag zelf de lekke tank dichtlassen. En zo zat hij op zijn knieën de tank te lassen. Piet rookte daar rustig een sigaretje bij. Bungelend uit zijn mond.

Opa gaf ons allemaal een wenk. Hij deed zijn wijsvinger voor zijn lippen. Ssssttt, stilhouden en niets zeggen. We keken naar elkaar. Wat zou die ouwe nou van plan zijn? Opa pakte een oude binnenband van een boerenkar en zette daar de luchtslang op. Wij stonden daar met open mond te kijken hoe de band groter en groter werd. Totdat hij met een enorme knal barstte. Piet viel om van de schrik en zag lijkbleek. Met grote ogen zat hij zijn toeschouwers aan te kijken. We kwamen niet meer bij van het lachen.




Foto van opa Tolner gevonden op: https://historisch.zeijen.nu/

PS In Drenthe had je gauw een bijnaam. "kleine Piet"was de zoon van "grote Piet" Vader en zoon. En daarbij was "kleine Piet" -een getrouwde volwassen man- kort van lengte.

1 opmerking: